Landezine
International
Landscape
Award
Atlas Garden

Situated at the edge of the city of Eindhoven, The Netherlands, Monadnock designed the Atlas House. The building stands out from its environment: the house is turned at a 45 degree angle from the property lines, the footprint is a small, perfect square and the building rises like a tower above the surrounding white plastered boxes.

The house is inhabited by Bas, Marijn and their dog Julius. They had few wishes for their garden; a terrace to eat outside, a spot for parking the car and something to filter the view towards the neighbouring plots. Most of all it needed to be a place where the three of them could spend time outdoors in a natural environment.

The strong geometry of the house offered all sorts of leads for the garden design and extending this geometry into the garden seemed the logical thing to do. A range of designs with circles, squares, rectangles and ellipses didn’t end up in a satisfactory plan. The garden remained subservient to the house, overshadowed by its strong architecture. It didn’t become a space in its own right.

The solution was found in a different approach: designing the garden seemingly without taking notice of the house and the property lines. By giving the garden a formal language of its own, different as the house but just as strong, a more equal relation between house and garden was created.

Four sloping planting beds sway over the plot. The convex beds accentuate the shapes of the garden and create a variety of spaces. A combination of ferns, perennials and bulbs will over time form a lavish collection of leaves, textures and greens.

A light coloured gravel floor, attuned to the materials of the house, connects the house, the beds and the trees. Incorporated in the gravel are two paved surfaces for the terrace and the car. The front and back door have door mats in the same material.

Three multi stemmed trees – a Pinus sylvestris, a Pinus sylvestris ‘Norska’ and a Gymnocladus dioica – filter the view and connect the garden with the living quarters on the first and second floor. The colour of the trees is attuned to the red and white bricks and the green window frames.

House and garden represent different worlds. The house represents the human, the controlled, the ordered. The garden represents the natural, the laissez-faire, the wild. The room of man is complemented with a room of nature, each one enhancing the other.

Project category: Private Garden
Role of the entrant in the project: garden designer
Project location: Eindhoven, The Netherlands
Design year: 2018
Year Built: 2019
Photography: Stijn Bollaert

friends, sponsors, media partners
Info