Landezine
International
Landscape
Award
Batlle i Roig Arquitectura

Batlle i Roig Arquitectura is a Barcelona based architecture studio founded by Enric Batlle and Joan Roig in 1981.

Our solid entrepreneurial organization, our holistic approach to architecture, its visionary stance on innovation and the versatility of our work, on top of international recognition, award the credibility and rigor to propose and develop urban, architectural, landscaping, and environmental solutions with a total control of processes and great execution quality.

We have an architectural approach to projects, understanding and responding to each one of its phases. To do so, we’re organized in 4 highly specialized work groups: building, landscape, planning and quantity surveying, shaping in turn a flexible, dynamic, and cohesive team. A multidisciplinary team, developing its work through the exchange of information and knowledge and the collaboration with diverse external disciplines. A strategy that makes it a unique office in Spain which develops a vast volume of work, all with equal intensity, in such diverse areas as landscape, planning and building, guaranteeing high quality, efficiency and return in all of them.

Our labour has been possible thanks to the great human team, increasingly multidisciplinary, with unique work style, optimized by an in-house designed Quality Management System, sanctioned with ISO-9001, 14001, and 14006 standards, including environmental management and Eco-Design, Batlleiroig Brand’s Leitmotiv. In a constantly evolving context, we have adapted our working ethos to changes, always maintaining the following principles:

#01 Improving people’s life quality…
…because we understand landscape as a social construct, where due to observation and documented analysis, but also to negotiation and agreements with social agents, it is possible to establish new and improved territorial space planning including logical sustainability and biodiversity promotion criteria, in favor of a comprehensive city: healthy, diverse, functional, and in motion.

#03 Optimize resources…
…to maintain ecological balance and preserve natural heritage, reusing and up-cycling materials, hydrological and biological systems, and other interesting elements from the area, while encouraging economic sustainability in the project, including quality solutions that respect the initial budget and reduce maintenance costs.

#04 Go beyond the project’s realm…
…linking it to the whole territory, encouraging continuity and both people’s and biodiversity’s fluxes, with a solid commitment to local environment and ecology.

#05 Think globally to act locally…
…in a changing context where landscape has to fulfill its ancestral duties and new shifting ones quickly evolving according to citizen’s lifestyles and economic organization. In this regard, our projects recover traditional local materials and combine them with international industry’s most innovative technologies to optimize construction solutions and diminish the ecological foot-print.

#06 Positioning ourselves with knowledge and excellence assets …
…offering a great team to cater our clients, led by project directors with over 10 years of experience within the company, and a strong commitment on promotion and permanent training of all members in our team. A multidisciplinary team including architects, urban planners, landscape architects, agronomist engineers, and environmentalists, in permanent communication with regular external contributors, experts in other disciplines such as biologists, geologists, archaeologists, and public work engineers.

This are the pillars that have been with us for 36 years working on landscape and that have allowed us to finish 2017 exceeding our clients’ expectations and obtaining their trust. A work ethos that has awarded us national and international recognition, honoured by a number of publications and prizes, recognizing our effort in innovation and our commitment with the natural environment: the Catalan Construction Awards construction innovation prize for the rainwater drainage system at Viladecans Style Outlets shopping center, and WAF’s highly commended award for the Insect Hotel at Masnou’s Vallmora park.

Hereafter we’ll portray a selection of the best projects and buildings we have accomplished this year, where one can spot the scale of the challenges and variety of proposed solutions, from the definition of new trails and civic paths, to the regeneration of public spaces without identity and the participatory processes with neighbours to decide on facilities for new available free spaces, as well as the fostering of agricultural and livestock exploitation in urban environments, or the implementation of new hydrological systems modifying the intervention’s approach in favour of more sustainable and environmentally respectful proposals.

Scenic Path Along Igualada’s Old Gypsum Mines

Credits: Stupendastic Films

The work is framed within the global project of the Igualada’s Green Ring, which aims at creating a set of pedestrian and bicycle itineraries in the form of a green belt on the perimeter of the city. The natural space through which the path passes has a highly degraded state. It was subjected to intense extractive activity of existing plaster in its subsoil (Guixeres of the Claret and Pelfort).

Afterwards, once this activity ceased, the area was used as a municipal waste transfer station. The project has two main objectives: one of connectivity, achieving the continuity of this global green ring recognizing the main visuals about the city and Montserrat mountain, and generating a sequence of areas of stay; and a second of landscape and biodiversity recovery, establishing the necessary elements to generate a new dynamic in the place that progressively improves its environmental conditions through the profit of water.

Landscape Restoration Of Garraf Waste Landfill

The landscape restoration of the waste dump of “La Vall d’en Joan” is located in the Natural Park El Garraf, between the municipalities of Begues and Gavà. In 1974 the landfill was first exploited, since then it has become the main waste dump of the urban waste from Barcelona and the municipalities of the metropolitan area. The restoration project defines a pattern of topographic configuration with terraces, side slopes, drainage system of internal fluids (separated of the external drainage net), biogas extraction net, pathways and plantation by phases. The goal of the entire project is for Parc Del Garraf to absorb the dump by using the local forest’s biomass while supporting the establishment of primary ecosystems. It is believed that the ongoing development of these ecosystems over time will allow them to adapt to the site’s environment. The vegetation process makes use of hardy local species that require minimal irrigation and which are already adapted to the local environment. The planned distribution of the vegetation includes diferrent local varieties of shrubs (such as burdock, herbal plants or Mediterranean maquis) and trees.

Credits: Jordi Surroca

The Waste Deposit Restoration Project intends to reinstate the public use of this area. Because of its proximity to urban areas, access and parking facilities, this well-linked side has been converted into a new gateway to Parc Natural del Garraf, which also connects to the long-distance GR footpath.

Atlantic Park In Vaguada De Las Llamas

Vaguada de la Llamas is a large space available in the city of Santander which has the potential to become a wide urban park. Parallel to the city structure, it is surrounded by two perimeter streets that define its lengthy shape. Characteristically of every thalweg, La Vaguada de las Llamas is defined by strong slopes between its limits and its lowest point, where a stream can be found. The proposal is based on a Gardening Art Centre and an Atlantic Landscape Culture Centre. The latest aims to represent the variety and richness of the Atlantic climate and the diversity of its vegetation, as well as highlighting the parks and gardens dealing, distinctive of the culture of the area. Due to the vast surface available to develop the park’s program, a general structure is proposed aiming to have a single and global idea which determines the whole area. Not only does the structure arrange different gardens of different sizes and proposals placed along the structure, but also shapes the whole park, as well as integrating buildings on its slopes and a large stage space that will accommodate different types of spectacles. This project intends to promote the culture of the Atlantic landscape, generating a place of attraction for the city where nature and diversity of expression, through the use of vegetation, will be the great interest, offering rich and varied gardens and landscapes with the possibility of accommodating different solutions.

Waste Treatment Facility of Vallès Occidental Area

The Waste Treatment Facility (CTRV, in Spanish) is located on a hillside overlooking the Coll Cardús mountain range in the municipality of Vacarisses, in Vallès Occidental district. This site is currently occupied by a controlled waste landfill site that finds itself near its capacity limit. Consequently, its managing body is considering the facility’s closure in a regulated way, as well as studying its possible future uses. The CTRV location was decided considering various approaches regarding logistical and economic suitability as well as the minimization of environmental impact resulting from the waste management installation and its operations. The landfill site’s activity has led to unfriendly topographical alterations and modifications of the natural environment. Hence, we decided to establish the facilities in those areas where the landfill activity had already damaged the natural environment. Despite the plant facilities size, the project intends to achieve maximum landscape integration with the environment. In order to achieve it, we are pursuing maximum topographical adaptation by minimizing the impact from roofs and facades through the subsequent landscape restoration.

The project involves the construction of two large treatment areas under a large roof. These areas, separated by a driveway, have different heights and are placed in different levels. This is the reason why the roof changes its geometry according to the programs and dimensions of each facility. Moreover, the roof will fulfil a variety of requirements such as forced air ventilations and skylights, among others. They will also blend together by means of a graphic structure that can be transformed into a landscaped roof. The various circles contain earth, gravel, and native groundcovers and shrubs. Over time, they will balance the facility’s impact without resorting to camouflage or mimicry.

friends and media partners
Info