Landezine
International
Landscape
Award
Ehrenfried-Walther-von-Tschirnhaus-High School Dresden

The abandoned former school complex in a southern suburb of Dresden, with its listed building complex from the 1950s, was revived with a new 6-course high school. The campus was supplemented with a 4-field sports hall and a new school building. The spacious pre-existing entrance area on Bernhardstraße was augmented with barrier-free access at the transition between the old and new buildings. The guiding principle of this landscape design was the use of both vegetative and structural elements to create a self-contained school campus, and at the same time naturally connect it with its surroundings. The outdoor areas of the school are divided into the historic entrance forecourt, the cafeteria patio, the inner schoolyard with relaxation areas under rows of trees, and the sports areas on Kaitzer Straße. Sustainability played a major role in all aspects of construction and landscape design. The BNB qualification certification for sustainable building in silver was applied for. Further, the entire outdoor area was developed in close coordination with educators and studentsThe art of construction, “Lineatur27 / 28” by Jan Grossmann was implemented in the outdoor facilities at the high school.

Name of the project: Ehrenfried-Walther-von-Tschirnhaus-High School Dresden
Project category: Schools and Playgrounds
Role of the entrant in the project: Landscape architecture
Other designers involved in the design of landscape (if any): Jan Grossmann (Art Designer „Lineatur 27/28“)
Project location: Bernhardstraße 18, 01069 Dresden, Germany
Design year: 2014-2018
Year Built: 2019

friends, sponsors, media partners
Info