Landezine
International
Landscape
Award
LTH (Lund Institute of Technology)
www.thorbjorn-andersson.com

The landscape situation at LTH campus is a large, green field; sloping gently to the east. The land has a history of being farmed. When the university established itself here in 1961, the purpose was to open a high-end school for technical faculties, including architecture, in the Swedish south. Today LTH offers higher education for 10 000 students.

The architect back then was Klas Anselm. He designed and laid out what is today a dozen buildings in the terrain; simplistic, red brick volumes, sprinkled over the slope in quite solitary positions. The school authorities expected a rapid growth, and the plan was that the singular buildings would physically expand and end up standing closer to each other than they originally were. The school did grow, but not to the extent that the units came into a meaningful dialogue. The result is a rather handsome but barren campus. The lack of a density that can supply with a rich social life is obvious.

The project is about how to create a remedy for these shortcomings. The site is rather anonymous and windswept. However, there is one section which stands out; an area around two ponds. They are remnants of an old clay quarry, formerly used to supply material for the making of bricks. The clay pits are deep shafts in the ground and today filled with water. They have a dramatic setting compared to the surrounding open, sloping ground. From their rims is a steep drop, at places almost vertical. The climate here differs from the rest of the campus, lush vegetation protect from the winds, and the proximity to water adds qualities. It seemed as a good beginning for a new social hub at the school. It had lacked this quality for years.

The landscape concept was to make the steep edges of the ponds accessible but in differing ways. The purpose was to create socially attractive places, and promenades, around the ponds. A design principle of dual sides was established. The western rim of the larger pond offers places to stop by at, sit down, enjoy the view, and meet with friends and colleagues. Here, sun decks and platforms are located high above the water, close to the rim. The east side is the contrary. It is equipped with a winding promenade, and containing smaller social spaces. A system of staircases move up and down along the drop, at some places reaching all the way down to the water.

The design and the materials of the two sides consequently differ as well. The west side with the decks are made of wooden planks. The three terraces have names as the lounge, the pergola, and the ballroom. These are also the concepts after which they are designed.

The east side is a meccano of stretched sheet steel panels and staircases of the type you find at a construction site, reflecting the content of some of the curriculums at the school. The east side is light, floats on top of the ground, and illustrates a playful promenade. The west side is firm, stable, of high gravity and form places to stop at, for rest and participate in social life.

The students as well as teachers, researchers and staff visit the ponds in leisure time and during breaks. In addition, it is the showplace for the initial rituals that the freshmen perform every early fall, including self-constructed boats of various standard participating in a sea battle.

Project: Campus park @ Lund Institute of Technology LTH
Location: Lund, Sweden
Client: Akademiska Hus
Landscape architect: Thorbjörn Andersson and PeGe Hillinge with Sweco architects
Team: Nicholas Bunker, Staffan Sundström
Website: www.sweco.se; www.thorbjorn-andersson.com
Other design firms involved: PQ Geoteknik & Miljö, Sweco lighting design
Size: 12 000 sqm
Design year: 2014-2015
Year built: 2016

Photo: Kasper Dudzik, Ake E:son Lindman

media partners and supporters
Info