Landezine
International
Landscape
Award
Mogan Academy Landscape Design

The project is located in the eastern foot of Mogan Village, and is born between five original valleys. The site retains the existing farmland texture and the long valley view corridor, which is characterized by the original rice field hometown, and creates the field flavor of crisscross paths in the valleys.

Mogan Academy is not only a slope, but also a new plate. We hope to reduce the interference to the original land as much as possible. After restoring the sustainable growth of the ecological environment, we use artistic means to take local scene and materials, and use the “Defeated Landscape Design” to restore the characteristics of the site itself. As a result, a variety of spaces can be formed for residents to have a rest and activities, so that human behavior spaces and natural spaces blend with each other.

Facing the unique natural resources of the site, the residential housing environment we hope is that, first, it matches the quality requirements of modern life, without losing the comfortable living experience of the city, second, it is compatible with the local environment to create a rural living experience.

In the context of China’s land restrictions that no hard ground is allowed, our focus is to explore how to solve the wasteland. Read the height differences of the site, and adopt the geometric language to communicate the natural slope, with multi-level and multi-sequence stepped space to provide multi-functional experiences. Mogan Academy is interpreted as a terrace from the southeast to the northwest along the hillside.

All materials are handmade locally to retain the unique texture and temperature of the countryside. The stepped structure changes the original slope of the hillside, and a multiple stepped retaining wall is set up to stabilize the mountain body to reduce the damage to the farmland at the foot of the mountain caused by soil erosion and rain erosion during construction. A drainage channel is set at the root of the retaining wall to guide the surface runoff. The stepped structure also increases the infiltration time of rainwater, which is conducive to rainwater collection. Through rainwater collection, water conservation, water storage, water purification, and water use is achieved, and combined with landscape views, the environmental and ecological protection is realized together with ornamental value.

During the construction process, the designer participated in the stone laying in person, and built a unique grid structure integrated with modern aesthetics. In terms of the green plants, exotic perennial herbaceous plants are introduced, and the species are strictly selected to be suitable for local soil and water. A modern rural atmosphere is built by combining various types of plants and flower beds to present a variety of colors and textures.

Nowadays, more and more citizens yearn for rural life. In this project, we design and restore the reclaimed wasteland ecology to provide a refined and comfortable living environment while ensuring its continued growth. And also we want to reconnect the relationships between man and countryside, man and man, man and nature by landscape design.

Role of the entrant in the project:
Chief Architect: Fanhao Meng
Design Leader: Shangyang Li
Other designers involved in the design of landscape:
Jianbo Jin, Xiaomei Chi, Chenjuan Su, Xiaorong Chen
Project location:
Mogan Village, Deqing, Huzhou, Zhejiang, China
Design year: 2018
Year Built: 2019

friends, sponsors, media partners
Info