Landezine
International
Landscape
Award
Rampart Zone

New route from the rampart zone to the inner city
In the rampart zone of ’s-Hertogenbosch a number of large spatial developments are being investigated. The most extensive plan is an underground parking facility for some 1000 cars, which was initiated by the municipality. The fortifications have been designated as being a municipal archaeological monument and in view of this, not only the visible portions of the wall and bulwarks will be preserved, but also the areas within the field of fire which have traditionally been kept open. At the end of 2008 MTD landscape architects and urban designers was commissioned to draw up an image quality plan for the Zuiderpark, the rampart zone and the Casinotuin, in which the main intention was to set out a spatial framework for the developments. In January 2011, it was followed by the assignment for the design of the public space and the management of three design paths: the design of the parking garage by Studio Leon Thier, the restoration of the fortifications by Van Roosmalen Van Gessel architects and the design of the public space by MTD.

The first strategic objective of the design of the public space involves the realisation of an attractive and unambiguous walkway up from the parking garage through the Casinotuin in the direction of the inner city. In addition, the plan focuses in particular on the meeting of the historic city center and the open landscape of the polder of the Bossche Broek. The newly realized parking garage is situated at the base of the city wall with the former canal on its roof. Coming up from the main stairwell of the parking garage, a dramatic view over the water, the city wall and the Judastoren arises. Then there is an attractive route, via a walkway over the city canal, through the city wall, in the direction of the city center. The connecting route crosses the Hekellaan under the new park bridge, after cutting through the city wall, and then via a gentle slope through the Casinotuin, the bridge over the Binnendieze and to the Bossche city square the Parade. In the other direction the route forms a new connection with the Zuiderpark, which can be reached via a natural stone staircase.

The second strategic aim of the design was the restoration of the rampart and the re-establishment of the excursion along the wall, under the leafy roof of the monumental trees. At the Casinotuin and Judastoren, along the city walk one experiences the Medieval ground level and the various time layers of the plan. Along the city walk the bastions form special spots; in their cultural-historical sense, but also in their contemporary sense as nodes of routes, diverse activities and viewpoints. For Bastion Baselaar, the design mainly focuses on strengthening the green qualities and qualities to stay. The traffic access of the new parking garage remains subordinate to the park-like atmosphere. The edge of the entrance to the parking garage is shaped like a huge circular pergola, covered with wisteria and accompanied by a wooden bench. Here one has optimal views on the Zuiderpark.

special qualities
Special qualities of the design of the rampart zone is the comprehensive approach of architecture, public space and the Works of art in the public space. Alongside it shows that the visibility of historic structures and elements can go together with the introduction of contemporary program. Finally the process of participative communication has led to a design which was widely accepted and endorsed.

 

Entrant office name: MTD landscape architects and urban designers
Role of the entrant in the project: Landscape architect: image quality plan public space, director design trajectories
Website: https://www.mtdls.nl/en/projects/project-details/q/idproject/223/titel/zuiderpark-rampart-zone-s-hertogenbosch
Other designers involved in the design of landscape: Van Roosmalen van Gessel architects; (design and restoration of the city walls), studio Leon Thier (design parking garage and bridges)
Project location (Street, City, Country): Hekellaan, ’s-Hertogenbosch, the Netherlands
Design year: 2008-2012
Year Built: 2012-2015

friends and media partners
Info