Landezine
International
Landscape
Award
SHANWEI COVE RESIDENCE

Located in Shanwei City, Guangdong Province, China, Shanwei Cove residence is envisioned as an alternative residence. Where its built environment is a resonance to its environment, a surrender and serenade of this place by the sea. The space is serene yet embraces the vastness of the open sea. The landscape design provides for multiple relaxation areas, where one can sit comfortably embraced in cosy settings while enjoying the sight of the dramatic waves and sound of the wind. To ensure minimal visual blockage towards the sea, series of spaces are deliberately sunken, staying clear of the line of sight. This visual connectivity is further reinforced by parallel columns of tall palms acting as a visual guidance to the great open sea.

The design calmly accepts the raw power of the ocean to permeates into the crevices of details. Stacked in layers, the placement of stones set within the water feature reminds one of a natural landscape eroded by the wind. The result is an intriguing abstract landform expressed through sculptural stone crafting. Allowing the reaction between elements, the materials are equally battered and seasoned with the ravages of time. Corten steel visually narrates the character of the coastal environment while the grasses and palms sway with the tides of winds. Refined and carefully crafted, it is a quiet celebration of rust, displacement, open expanse, seasons and spectacular storms. Living by the sea and a total acceptance of its forces and expansive space. A sensitive execution of poetic abstraction in material and crafting. A spatial geometry that does not take away from the beauty of the natural forces. This harmony of sensitive design and response to context create a fresh alternative without sentimentality and extravagant decorations.

 

 

Entrant office name: Cicada
Role of the entrant in the project: Landscape Consultant
Website: www.cicada.com.sg
Other designers involved in the design of landscape: N/A
Project location : Shanwei, Guangdong Province, China
Design year: 2017
Year Built: 2018

friends and media partners
Info