Landezine
International
Landscape
Award
Square landscape of hospital

The project is located at Panzhou, Guizhou Province. The planned construction area is around 144 mu. As the site is far away from the downtown, and surrounding urban facilities are insufficient. The square paved with cement was only severed as a parking lot. It’s a flat rectangle. From the municipal road to the square is only one walkway away. Noise and exhaust fumes filled the field.

The project focuses on perfecting functions with a limited cost. It mainly solves two problems,one is a existing contradictions between people and vehicles,another is activating the potential charm of the venue. After agreeing with the Project Party, the original parking will be changed to the underground parking lot,which builds newly. Car and vehicle operate independent. And emergency car parking spaces will be reserved on the west side of the outpatient building.

We think, through the design method of landscape natural creation, the site will be open, active, ecological, and healthy, and the scenes that born naturally will be returned to the venue. It conveys the message of human care and conflict resolution, which is both a practical place to encourage dialogue and social intimacy, and a healing space to help patients recover.

Design Interruption

The curve has a transcendent power and gentleness that evokes the inner gentle feelings and infinite thoughts. In the design, the curve becomes the image leader. It integrates, divides, organizes the space, and forms a connection with the surrounding environment rather than conflicting with each other. Through the design methods of extension, overlap and reciprocation, the relationship between waterscape, landscape wall, green island, big tree and municipal road is combed to form a harmonious interface bite and efficient streamline guidance.

Considering the particularity of the site, ambulances are the only allowed vehicles to pass through. The car route and the pedestrian route operate independently to ensure the efficiency and safety of the traffic system. The linear extension of the ground cover with green belt can effectively guide different functional sections. As the fastest and most convenient route, the barrier-free green passage to the emergency entrance area gains particular emphasis during the design stage.

The area in front of the outpatient building serves as the most crowed public space for social contact. As a main landscape node, the central interactive waterscape is arranged in a safe and welcoming environment to meet the crowds’ need in communication, interaction and wellness treatment. The curved flower pool benches provide rest places for crowds. The gentle curve reduces space distance between people and promote communications.

With the curved linear design, the green island and trees form a health forest. It can effectively isolate the dust and noise from the municipal road and can support an upper space for the pedestrian path to create a comfortable under-forest environment for passengers. The spring water, the flower and the tree make the originally flat and open space rich and diverse. While enhancing the interest of the space, the green island consolidates the relationship between people and the surrounding. It provides an outdoor leisure space for medical staff, patients and their families.

Light source should be selected according to the skin texture of the building. Lights should be in a proper arrangement to avoid light pollution. Warm and soft point light source project a safe and comfortable to light up the environment, which creates a relaxing visiting atmosphere, helps to lighten up patients, improves somatosensory comfort and relieves fatigue of medical staff.

Construction process

The project area is about 8000㎡, of which pavement accounts for about 60% of total area.It is in a Subtropical monsoon climate, which is very hot in summer. The pavement would reflect a lot of heat to the atmosphere,and it makes people feel sweltering and uncomfortable. In order to avoid it, we choose two lighter pavements work together with the green island to alleviate urban heat island phenomenon. The paving pattern is composed of curve, in order to reduce the excessive cost caused by the special-shaped stone, we research and calculate and then ,we found ,10% granite and 90% colored permeable concrete are the best solution.It could reduce the cost by 25%.

Due to the weak local construction technology, structures such as bench and walls are brickwork structures, and white imitation stone paint that is used on its finishes,which is easy to implement and matches the style. The combination of 146 trees and 8 ground green islands presents a clean and modern landscape.

Ending

After the project was completed, people gathered, talked, meditated and received comfort, and became the highlight of the local public space. It is not only a sanctuary for patients, family, friends, and medical staff, but also a park open to everyone, allowing people to improve their emotional discomfort and get maximum relaxation and healing.

In this project, the designer emphasizes the quality of modern life and humanized details. The public space will help reshape the identity of urban residents.

Name of the project: Square landscape of hospital
Project category (Public Project, Infrastructure, Residential housing park, Private garden, Hospitality): Public Project
Role of the entrant in the project:Landscape design
Other designers involved in the design of landscape (if any):
Chief Designer:Jun Jiang,Nanfei You,Xiue Yang
Design Team: Fengmeng Yang,Ya Yang,Yu Wang,Hanhan Tian,Tinghuan Deng,Xin Liu,Cong Li
Project location:
Panzhou, Guizhou Province,China
Design year: 2018
Year Built: 2019

friends, sponsors, media partners
Info