Landezine
International
Landscape
Award
Zhejiang Perfect Production Factory Landscape Design

The project is located in a factory by the Qiantang River. In China, the traditional factory design is mostly a large-area “barracks” layout and a “matchbox” space sequence to emphasize high efficiency. However, the original intention of the factory design is to get rid of the closed space pattern to emphasize and pursue spiritual aesthetics. The open space layout and the design method without walls emphasize the social publicity of the central park and the penetration into the environment. The central park is the most important activity space in the factory. It not only provides workers with a place to relax in their leisure time, but also can actively interact with the surroundings. We hope that there are not only cold machines in factory, but also people and life.

The design concept is to reconstruct landscape painting and convey the spirit of landscape with simple and abstract form. Designers use innovative materials to deduce landscape elements in a “typed” way, and restore the mood of feeling, interest and spirit in the central courtyard enclosed by the factory volume. While simple contemporary industrial materials (U glass, weathering steel plate, white corrugated steel plate) are selected for the building, landscape materials continue the low-cost strategy, mainly prefabricated concrete and weather resistant steel plate. The sunken trestle bridge runs continuously on the site, echoing the plank road on the roof. Meanwhile, there are also rich linear experiences: shore watching, mountain climbing, cliff walking, bridge crossing and water viewing.

On the shore, different specifications of prefabricated concrete geometric blocks stack together, such as 300 × 300 mm, 200 × 600 mm, 100 × 100 mm and above, provide workers with rest places, and naturally transition to the pool and ground pavement. For the plants, the designers select simple arbors to stand on the bank, mainly Celtis sinensis Persoon and Zelkova schneideriana. And the natural growth of Miscanthus Sinensis interspersed in layers of laminated stones, soften the block stones with clear edges and corners. The concise and abstract landscape makes the factory much more active. The sense of the times and the nature blend here with the modern “light industrial style”.

Role of the entrant in the project:
Chief Architect: Peidong Zhu
Design Leader: Shangyang Li
Other designers involved in the design of landscape (if any):
Jianbo Jin, Chenjuan Su, Xiaomei Chi, Xiaorong Chen
Project location:
Jianshan New District, Haining, Zhejiang, China
Design year: 2016
Year Built: 2019

friends, sponsors, media partners
Info