Cummings Estate

The re-imaging of the Cummings Estate, set on a hillside within the storied community of Laughlin Park, presented a series of unique opportunities and challenges. The architect and owner undertook a significant renovation of Los Feliz’s oldest building, a home originally built in 1905, that included the addition of a contemporary glass structure. The landscape design was tasked with bridging the new with the old, taking a fresh approach to the classic estate garden in creating an outdoor environment for the family of four.

In proximity to the historic architecture, the planting design embraces detailed, formal composition with the use of conical junipers, fruit trees, and a mix of Mediterranean and subtropical plants. As a network of pathways draws you further away from the house, the plant culture evolves into a wild and informal native woodland and inspires playful exploration of the property. Many existing and significant trees on site punctuate the fluid circulation and frame distant views to the Hollywood Hills and Griffith Park observatory. The unique medley of climate appropriate plants and mature trees befits the context and scale of the stately site. Thousands of drought tolerant plants knit together the complex topography to create a vibrant tapestry that attracts pollinators and birdlife and offers seasonal interest throughout the year. Seamlessly integrated into the garden and invisible to the eye are low tech systems for water capture and reuse.

Careful study of California’s rich history of estate gardens inspired the principles that guided the landscape design. Early 20th Century Landscape Architects, Florence Yoch and Katherine Bashford leaned away from traditional European landscape design and toward a more fluid, informal quality that prioritized simplicity and human scale. Their estate gardens were conceived as destinations for exploration where strict geometry yields to local plant communities and site conditions. A path bends around a tree.

In many cases, unusual existing site conditions informed the design. The original property, an 80-acre parcel, had been carved up over the years and the entry procession was destroyed. Today, visitors enter at the side of the house, extending the experience of arrival through the garden. This extended immersion in the landscape became an opportunity to choreograph a journey through distinct plant communities that characterize the sequence of outdoor spaces, the playfield, the campfire, pool, the spa and the sunken outdoor kitchen and dining.

A black limestone zipper path, encroached on by mounds of Mediterranean, native and subtropical blue, silver and plum foliage, leads to a stone plaza, The plaza, a clearing surrounded by a bowl of gold and black succulents, perennials and trees, provides a flexible landing area at the front of the house and is the central point of connection to the network of paths that circulate around the property. Elongated stairs leading up to the front door double as informal seating and are frequently used for entertaining and events.

The glass box set at the back of the house floats a story above the garden. The significant difference in elevation required careful study, and a series of stepped planters bracketing a large staircase, clad in black lava stone, were designed to connect the architecture to the garden below. The dark masonry creates a dramatic framework for the vivid compositions of succulents that fill the planters.

Throughout the garden, there is a hierarchy of circulation reinforced by scale, material finishes and plant culture. The primary walkways and stairs, made of large-scale stone surfaces and sand finished concrete, are partnered with more traditional ornamental borders, whereas the secondary pathways, made of floating stone pavers, and the decomposed granite trails traverse informal and lush plantings.

Balancing the respect of history, with integration of contemporary design, focus on sustainability, and myriad layers of engagement throughout the property, the Cummings estate is an inimitable exploration of discovery.

Architecture offices involved in the design: Chet Architecture

Project location (For publicly accessible projects please include exact address. For Private gardens place write Country or State): Los Angeles, California USA

Design year: 2016-2017

Year Built: 2017-2019

logo-landscape-forms

LILA 2022 Sponsor

Info