Flower Field Bamboo Pavilion – Urban Park Micro Renovation

Space and Function improvement

Project located in the centre of Beijiao, Xianmo Flower Field is a civic park with flowers as the theme. Large areas of seasonal flowers are planted and bloomed beautiful throughout the year. However, due to the lack of shadings, there is no place for tourists to rest and stay, which have led to the extremely low utilization rate of the park. only around the evening people would gather in the park and most of the other time people would visit the park without stopping.Therefore, improving the service facilities have become the primary purpose in the design, in an attempt to improve the satiability of the park, extending the use time, and increasing the utilization rate of the Xianmo flower field.

We hope to provide residents with a sheltered space by placing two sets of bamboo-structured landscape pavilions. At the same time, it can not only hold small events, enrich the sightseeing experience, and view the waterfront. In turn, it would become a landscape landmarks with composite functions.

Integration of structure and form

The design of the bamboo art installation is derived from the excellent tensile and bending properties of bamboo itself, and the curved bamboo itself can naturally form a three-dimensional enclosure of the space, which could provide shading and shadows. It would, in turn, create the “grey space” which could not only provide shelters form the sun and rain but also enhance ventilation and heat dissipation in the subtropical climate. Based on such a basic concept, we first got a “shell-shaped” basic model.

the Flower Pavilion and Embrace Pavilion use the basic logic of the “shell-shaped” basic model. The spiral line is used as the lofting control line to form the rhythm of the Flower Pavilion’s structure which could create a spatial hierarchy that full of changes. Embrace Pavilion consists of two groups of reverse shell-like shape connected end to end to form a closed loop. Three-dimensional two-way curved surfaces are cantilevered on the structure to achieve a span of 12m. Through the scale change of the shape, a large-scale stage space is created and a small-scale waterfront viewing space is formed and it created a dramatic spatial twist at the transition between the two.

Tectonic materials and details

The bamboo structure material adoped a curved cantilevered bamboo to form a shell-like shape, which is combined with traditional bamboo weaving skills, and the roof cladding is woven with bamboo strips which covered with the Palm Tree Bark. Because the roof is translucent, the light and shadow under the roof show the beauty of bamboo structure.

The application of Palm Tree Bark ,which is inspired by straw rain cape coat, is a major breakthrough in the structure of bamboo pavilion.As a traditional material for making clothes, palm tree bark is an ecological material with excellent weather resistance and easy to access. The use of palm tree bark further improves the weather resistance of the bamboo pavilion. The palm roof made of similar modules also creates a sense of rhythm similar to the traditional tile roof. At the same time, we also replaced the original hemp rope with coir rope to achieve better weather resistance as the material for tying the bamboo.

Palm tree bark uses the traditional fixing method of coir rope stitching. Due to the small area of a single piece of palm tree bark , it is very labor-intensive if we used the single-piece single-piece fixing method as a traditional tile roof fixing method. For this reason, we have adopted a modular prefabrication method. First, all palm tree bark are prefabricated and sewn into modular units of 1m*1m, and then these units are connected and trimmed to form the roof.

Surprising gains

After we proposed using palm tree bark as the roofing material for bamboo pavilion, the construction manager found that this material is everywhere in his hometown in Hubei, so he cooperated with the local village government to turn this matter into a anti-poverty project. The villagers who stayed in the village participated in the production and processing of palm tree bark and coir ropes. With the material processing at the place of origin, it has driven the cause of poverty alleviation in local villages. A bamboo pavilion thousands of miles away can produce such social benefits in the local area and contribute to the revitalization of the village. It is indeed beyond our expectations.

After the completion

After the completion of the bamboo pavilion, everyone rushed to take a group photo in the bamboo pavilion. Various activities were carried out under the bamboo pavilion: viewing and resting, parent-child entertainment, fitness, taking pictures, therefore, the flower field of Xianmo gathered more popularity. It also held  activities like Concerts, festivals and other events. Everyone defines and interprets the story and scene in the space, making it possible to narrow the relationship between each other.

Architecture offices involved in the design:Atelier cnS;School of Architecture, SouthChina University of Technology

Project location:Beijiao Town,Shunde District, Foshan City

Design year:2020

Year Built:2021

logo-landscape-forms

LILA 2022 Sponsor

Info