Landezine
International
Landscape
Award
2021 Special Mention in Schools and Playgrounds:
Kalvebod Fælled School

Kalvebod Fælled School is a newbuilt municipal primary and lower secondary school with a profile emphasizing sports and movement in Copenhagen, Denmark. The traditional schoolyard design is replaced with an undulating landscape that animates intuitive play and movement – just like nature.

Turning the traditional schoolyard design inside out, BOGL’s solution creates an open space that invites the local community in. The school is intended as an active cultural institution for the local area when the school day is over. The boundaries separating school, leisure activities and the local community are broken down, and neighbours are invited to use both the gym and the outdoor areas surrounding the school as an active cultural venue on the edge of the commons, Kalvebod Fælled.

The open schoolyard is a cast-in-situ concrete landscape in an undulating design that refers to the site’s origin as reclaimed seabed. The concrete was developed specially for the project by specialists in skateparks and can stand up to the impact of wind, weather and active play. Large areas planted with trees form play sheltered areas offering protection from the strong winds. The contrast between the undulating, urban surface and dense plantings produces a high degree of spatial variation, and together, the varied areas create an inspiring universe that encourages children to play and be physically active. Reflecting the natural vegetation on the common, including dense clusters of grey willow and silver birch, the landscape appears as a natural extension of Kalvebod Fælled.

Kalvebod Fælled School is a spearhead project in the field of sustainable educational architecture. Regarding the landscape, the climate focus is evident in a high degree of biodiversity, climate adaptations and accessibility for all. The planting reflects the natural vegetation on the common and shows a high diversity of species. The school grounds are planted with a total of 502 trees, every one of them absorbing CO2 and contributing to an inspiring school day and local meeting spot.

Architecture offices involved in the design: Lundgaard & Tranberg Arkitekter (School design)

Project location: Else Alfelts Vej 2, 2300 Copenhagen, Denmark

Design year: 2014-2017

Year Built: 2018

friends, sponsors, media partners
Info