Renewal of Reventlowgade

With the opening of the new metro station and at stop by the iconic Copenhagen Central Station, Reventlowsgade have to meet the demands from a greater number of crossing passengers, cyclists and pedestrians. Juul Frost Architects have turned traffical challenges into an aesthetic solution, that creates value for all of the area.




From back to attractive arrival

The back of Copenhagen Central Station has been transformed into an urban space, and the street has become an attractive arrival to Vesterbro for the many residents and visitors.

The renewal of Reventlowsgade focuses on solving the major challenges with flow, bicycle parking spaces and traffic management. At the same time, the renewal ensures that the 5.875 m2 urban space is safe, cohesive and inviting.

The pavement of the site is intersected by a cycle path, road connection and “islands” with bicycle parking spaces. The parking-islands make clear, which areas are dedicated to bike parking, thus help securing, that people do not park their bikes inexpedient places. The road connection and cycle path are laid in paving stones, which both ensures a unified expression and clarifies which areas are intended for pedestrians, cyclists and motorists.

Making room for Copenhagen’s bike culture

The number of bicycle parking spaces has been significantly increased to 730 with 574 new bicycle parking spaces to meet the future need for switching from bicycles to other means of transport. Thus, it promotes cycling and the use of public transport.

Juul Frost Architects have focused on how pavements, urban space, planting in the form of 16 new trees and new lighting in interaction give a quality boost and create the feeling of a unified urban space.

Respect for the architecture of the central station

The bicycle parking is kept away from the facades, in order to enhance the station building’s architecture. It secures an increased feeling of safety around the bike racks and highlights the historic building.

The materiality highlights the cultural heritage

Juul Frost Architects have chosen local used materials that highlights Vesterbro’s identity. The classical Copenhagen sidewalk has been widened so that it spans from the facade to the facade, and it gives an increased sense of space.
With a reference to the rail tracks, lines of weathering steel gently highlight the transition from bicycle path to pedestrian space.

A consistent focus on security and safety

Juul Frost Architects have worked with a strong emphasis on promoting security as well as the feeling of safety. The design focus on safe transport and movement as well as the promotion of a good overview, natural surveillance, lighting and eyes on the street.

Project location: Reventlowsgade, 1651 Copenhagen V, Denmark

Design year: 2017-2020

Year Built: 2020

logo-landscape-forms

LILA 2022 Sponsor

Info