Vanke Shenzhen – Vega Villa

VANKE SOUTHERN REGION丨VANKE SHENZHEN · VEGA VILLA: COASTAL MANSION

Vanke Vega Villa Coastal Mansion is a comfortable and livable low-density luxury residence. The project is located in the international coastal resort area, on the central peninsula of Dameisha and Xiaomeisha. It enjoys the ultimate scenery surrounded by the 270° mountain, sea, bay, and city panorama, a 5-level viewing promenade, and a 2.3-kilometer coastline. In addition, the project is also surrounded by business areas, such as a helipad, Dameisha Yacht Club, Yunhai Valley Golf Club, and Sheraton Hotel Group, providing a unique high-end lifestyle to residents.

PROJECT INTERPRETATION

THINKING AND STRATEGY

Vanke Vega Villa is close to nature and not far from the city, so it has genes of both city and nature. In this landscape renovation, starting from the real perception and experience of life, guided by the design concepts of suitability and characteristics, procedural and low-intervention, abstraction and artistic quality, Shenzhen Vanke and GND Landscape respect the ecological system and temperament of the original site, continue the brand spirit, combine the regional characteristics, and integrate the most simple gifts of nature into the space to create a landscape space with “natural beauty, humanistic beauty, and artistic conception”.

CONTINUATION AND RESHAPE

Respect the site characteristics – Based on the continuation and protection of the site language, relying on the topography, this project creates a vertical landscape with rich layers and reshape the relationship between the city and nature, life and people.

Improve the ecological environment – The project protects and restores the regional ecosystem by replanting hedges, replacing ground cover, clearing weeds, reinforcing and beautifying slopes. This measure can make the living environment and the natural environment organically integrate, develop together, and build a harmonious habitat of harmony between man and nature.

Space Scene creation – Respect the order of the site and nature, and embody the perfect combination of natural landscape and practical functions with a simple and concise design language. The integration of nature and humanity, and the integration of architecture and environment have successfully created a landscape space with unique mountain and sea characteristics and a unique scene memory.

DESIGN PRESENTATION

SEQUENCE AND LIGHT

As the first impression of the visitor, the entrance is the focal point of the whole project. The core concept of its design lies in the rigorous and restrained spatial logic. We extend the design to municipal greening to maintain the overall sense of space, and use the height difference of the entrance to form a rich landscape experience, attracting people to enter the park naturally and enjoy the wonderful feeling of slowing down.

The porch is hidden behind the tree, so that a framed scene is formed between the porch and the native tree, like a picture scroll, which continues the original beauty of the space. The pure yet extremely expressive raw materials constitute an artistic tension, presenting a perfect fusion of extreme craftsmanship and raw texture, thus further responding to the original concept of the design.

The sun shines through the lush tree canopy and forms mottled light and shadow on the ground, turning the entrance courtyard into an outdoor leisure space.

EXPERIENCE AND INTERACTION

As Piet Oudolf once said: “We neither have to try hard to decorate nature, nor deliberately avoid the withering of flowers, as the most authentic natural change is a kind of thrilling beauty.”

In order to protect and highlight the surrounding natural green landscape, the design of this project aims to avoid large-scale construction and development. Through preliminary research, the characteristics of the site and the improvement points of the regional environment can be sorted out. The road part starts from scene reconstruction, functional supplementation, and landscape extension to integrate the building with the road and the site environment.

In the design of landscape traffic flow, different viewing angles such as head-up, upward, and downward are created through the organization of moving lines, the guidance of sight lines and the transformation of space. In addition, the designer creates a series of unique landscape scenes, enhance the sense of experience and interactivity, and make returning home a pleasure.

NATURE AND ART

The landscape design of the exhibition area extends the architectural form and charm, and tries to minimize the decorative language as much as possible. Instead, natural elements such as native trees, dynamic light and shadow, and scenery of mountains and seas are used as the protagonists of the space. The open and dynamic space layout forms a transparent and continuous visual experience, showing a minimalist artistic style. At the same time, the design pays attention to the coordination of form, material, color and texture, respecting the site environment and regional style.

The nodes of the main scenery combine the colour, form and characteristics of the architecture to successfully connect the landscape and architecture with nature, creating a wrap-around space, showing the beauty of natural rhythm.

The glistening mirror-like waterscape conveys a deep and fluid beauty. At the same time, the flexible water feature softens the rigid facade of the original building, so that the building and the landscape complement each other.

ENERGY SAVING AND ECOLOGY

The lighting system can support circadian rhythms by changing color temperature throughout the day. This measure avoids direct sunlight, saves energy and consumes less energy, thus creating a low-carbon ecological community.

Biophilic design encourages curiosity, engagement, biodiversity and habitat restoration. The plant life is used to construct and shape the human experience, and extend the visual interest throughout the seasons. The soft landscape construction is based on the local characteristics and continues the unique ecosystem of Vanke Vega Villa. Native plants above 15 cm in diameter were preserved. In addition, this project also introduces a variety of aromatic plants and dozens of various ornamental plants to create the landscape tone of an ecological luxury mansion. The combination of point and surface, line surface, and multi-angle composite method enhances the soft landscape: 1. Create a road moving line and strengthen the sense of returning home. The ten-year-old trees (hackberry) in the site are maintained, the unsuitable ground cover plants are cleaned, and be replaced with varieties suitable for Vega Villa, such as Dahonghua and Jinqianlong; 2. Build a multi-point layout to promote a new pattern of ecological development. Based on the good ecological environment of Vega Villa, this project topologies the plant landscape to create landscape nodes with consistent context: The nodes of tree boulders create shade plant landscapes with calla lilies, big-leaf green iron, bird’s nest ferns, etc.; the square in front of Building No. 9 uses low-branched phoenix wood and golden osmanthus to create a forest-like tree-lined landscape; the nodes of the apron use dwarf pampas grass and golden red feather pennisetum combined with the optimized terrain to simulate nature to create a wild and interesting plant landscape.

The main goal of this landscape enhancement is to maximize spatial quality, ecological environment and sustainability. After the landscape upgrade, the design is integrated with the natural landscape, and the area will form a strong green ecological framework, which is constituted by a series of different landscape elements, and natural features such as forests, sea views, and existing infrastructure such as recreational areas and roads are optimized.  At the same time, the project has added new landscape nodes. The integration of these elements has greatly improved the travel experience of residents, and also embodies it with important ecological functions.

Owner: Shenzhen Fuchun Oriental Real Estate Development Co., Ltd.

Developer Team: Qi Lin, Wu Zhitong, Ji Huimin, Lin Qianwen

Landscape Design: GND Jiedi Landscape Design

Design Content: landscape enhancement design

Project Area: 41425㎡

Chief Designer: Qiu Ge, Zhong Yongcheng, Li Bing

Concept design: Zhou Jiang, Yang Ke

Garden design: Zhang Canjie, Chen Chen, Zhou Zihua

Plant design: Zeng Fengling, Wang Tuotuo

Project Photography: Riye Photography

Other landscape architecture offices involved in the design of landscape (if any):

Architecture offices involved in the design (if any):

Landscape construction: Guangzhou Pubang Landscape Co., Ltd.

Exhibition Area- Architectural design: Line and space

Exhibition Area- Architectural construction: TIANHUA

Exhibition Area-Interior / soft decoration design: ENJOY DESIGN

Project location (For publicly accessible projects please include exact address. For Private gardens place write Country or State):

Project Location: Yantian District, Shenzhen City, Guangdong Province, China

Design year:

Design time: June 2021

Year Built:

Completion time: December 2021

PROJECT LINK:http://www.gnd.hk/projects.html?id=57

logo-landscape-forms

LILA 2022 Sponsor

Info