Landezine
International
Landscape
Award
Wuhan OCT Wetland Park

The wetland park is located in the ecological leisure area of downtown Wuhan East Lake Scenic Spot surrounded by many interactive attractions. Due to the failure of the water circulation system, the existed wetland park had serious eutrophication, fewer birds and lower air quality, and people seldom visited the park. This project was given special significance at the very beginning in this special Post-pandemic Era with its special geographical location.

Restoration of Water Circulation System

The water area of the park is about 70,000㎡. The wetland park pumps 87,000㎡ of water from the East Lake every year, while the annual precipitation is about 140,000㎡. The whole park will purify about 180,000㎡ of water each year subtracting the excess overflowing rainwater.

In the existed site, silt accumulation and algal outbreak caused serious eutrophication. The design team decided to renovate the existed revetment. By adding a new lift pump, the first physical water purification barrier was added in the refill area, the water will pass through the submerged plants and the emerged plants area for secondary purification. Finally, it will reach the south purification zone and settle down. After the physical and biological purification treatment, IV class water is transformed into II~III class, and the ecological stability is greatly improved.  According to the on-site survey, 29 species of waders have been recorded in the park, such as swamp chickens, Chinese pond herons, Eurasian blackbirds, etc.

Plant Design and Modification

The existing plants are preserved as many as possible, and some were replaced by native species without disturbing the balance of the ecosystem. Emergent water plants with high ornamental value and strong vitality were well preserved, and aquatic plants such as Aquatic Canna, Iris, Yellow Iris and willow herb, were added as complements. Compared with planting ornamental species in a separate area, such plant palette optimizes the ecological function and the function of science popularizing.

On the waterscape islands, the vegetation species needed frequent care were replaced by the ones without special maintenance, such as Chinese violet cress, Blue Grass, White Clover and vervain, etc. On the land area, a few wild plants were replanted to enhance the characteristic wild fun, and the ecological functions are improved to attract insects.

The Healing Power of the Color

Color change also has an important impact on emotional changes and psychological activities. With the principle of low cost and low impact, the original mottled bridge was transformed by changing its color. Whereupon, a rainbow bridge was paved above the green wetland park to improve its vitality and bring the visitors a pleasant visual experience. Parts of the bridge deck was changed to bamboo and wood paving, to increase people’s walking comfort. In addition, a bird-watching platform was added at the node of the bridge. Anti-glare low illumination was designed to provide pedestrian lighting with low habitat intervention, so that birds in the wetland would be well protected.

The existed waterfront pavilion was repainted to create an extreme contrast between strong red color and surrounding abundant green. The rest seats were also added to attract people to enter and play with water. With the natural environment being used as the canvas, more colors are added in the green forest to form the visual impact, thus healing people’s soul by painting a rainbow in their hearts.

The Addition of the Interactive Installations

On the site, the existed viewing facilities were lacking in aesthetics and practicality. In addition, there was a lack of recreational facilities and bird-watching equipment. Based on the principles of respecting nature and low impact, the facade was renovated with bamboo and wood. Part of the pavilion was opened to form a bird-watching window with dual functions of bird-watching and science education. The sky viewing platform is combined with the rainbow corridor, and a set of new telescopes are added to allow visitors to enjoy the panoramic view of the park. The water curve sprayed on the ground with luminous paint increases the visual sense of movement and improves people’s walking interests. The curve combined with the ground signs form a new guide system, which enhances the interaction between people and landscape.

Social Significance

In the post-epidemic Wuhan, the OCT Wetland Park is optimized to renovate the ecological environment and to relive citizens’ pressure.

Healthy public space is the key to restore urban vitality and promote cities’ sustainable developments. While optimizing the ecological environment, color design was introduced to heal visitors and increase the interactive interest of the park. The design goal of this project is to create a harmonious environment between man and nature, so as to well heal the trauma of the epidemic.

Water Treatment Company: Wuhan Zhongke Hydrobiological Environment Engineering Co., LTD

Logo Design:vetra

Project location: No.16 Yanhu Avenue, Wuchang District, Wuhan City, Hubei Province, China

Design year: 2019

Year Built: 2020

 

friends, sponsors, media partners
Info