Le Pavillon

PROJECT SUMMARY

The landscape at Le Pavillon, a second-story restaurant located in the newly constructed One Vanderbilt Avenue, is a lush, garden oasis in the heart of Midtown. Evocative of a New York forest, the garden includes a carefully curated, layered palette of indoor groundcover, understory, and canopy plants that create an immersive dining experience in an otherwise grand space. Occupying nearly half of the dining area, the room is carved into intimate niches framed by Black Olive trees and enveloped in the rich green hues of the Plum Yew and Umbrella Plant. The plantings work in harmony with the minimal, beautifully executed architectural details to create a transportive experience.

SPECIAL FACTORS

Plant selection was critical to the success of the project. The desire for a forest-like landscape evocative of the native flora of New York is in direct conflict with the demands of an indoor environment on plants. The base palette of roughly twenty species evokes the qualities of a temporal forest through the selection of non-native species that reflect the physical and aesthetic qualities of native plants but are adapted to a low light, climate-controlled, interior environment. The canopy layer is comprised of Black Olive ‘Shady Lady’ (Bucida buceras), with fine-grained foliage and a woodland habit. The shrub layer, designed to create privacy around the dining areas, includes the conifer Plum Yew (Podocarpus macrophyllus) and Umbrella Plant (Schefflera arboricola). Perennials, including a variety of ferns, provide changing color and punctuate the ground with layers of contrasting foliage. These are supplemented seasonally with rotating accent perennials for added interest. Ground covers such as Strawberry Begonia (Saxifraga stolonifera) and Parallel Peperomia (Peperomia puteolata) conceal the soil and create a carpet of green. The lighting system is seamlessly integrated with the architecture to provide the plants with the appropriate light levels without distracting from the atmosphere of the space. Plantings are further supported with integrated irrigation and fertigation systems.

Another challenge was integrating the roughly 775-square-foot planting area into the existing architecture at the same finished elevation as the dining room floor. Resting directly above the MTA entry on 42nd Street, which takes you to a below-grade transit corridor and Grand Central Terminal, areas for soil had to be designed around the building’s original structural framing. 3-foot-deep planters were constructed between beams in coordination with the base building team while One Vanderbilt was under construction and before the fit-out of the remainder of the restaurant had started.

Architecture offices involved in the design: Isay Weinfeld

Project location: One Vanderbilt Ave, New York, NY 10017

Design year: 2020

Year Built: 2021

logo-landscape-forms

LILA 2022 Sponsor

Info