Shenzhen International · Vanke Heson Pavilion

Vanke Southern AreaShenzhen International Vanke Hesong Pavilion • TOD Commerce and Office Landscape – Proposal for Future Life, Reconstruction of the City Image

New lifestyle model and new interactive experience

New exploration and discovery, new social establishment

As a real estate company that introduced the TOD development model at a rather early stage in China, Vanke has successively invested in and constructed a number of TOD projects, so it has accumulated rich practical experience and achieved certain results. As a result, it has formed the four major development advantages of Vanke in the TOD field, namely, outstanding mechanical advantages of mixed ownership; mature construction technology with high difficulty; rich experience in development and operation of complex business formats; and a four-party joint construction model. Any successful business model is based on the embedding of a value proposition. With a reasonable investment, this project makes the best innovation to acquire the largest number of users. It focuses on how users measure the success of products; it focuses on the creation of the highest value scenarios, the most effective interactive traction; it focuses on creating and managing the products and services customers want through value proposition scenario design.

CARRIER ITERATION | BUSINESS OPERATION

After years of upgrading, the content form of business scenarios has also changed from promotion-based to experiential-oriented. Through the integration of fashion, art, aesthetics and other elements, consumers get more scene-based experience. It is becoming more and more important to provide local community care services, invite social groups to participate in the creation of public commercial space atmosphere and field culture cultivation, and to build the unique “charm” of the project.

HARMONY BUT DIFFERENT | DEMAND TRANSFORMS AS THE CUSTOMER CHANGES

With the development of the times, the aesthetics and demands of space users for landscape are constantly updated and improved. From functional requirements to simple aesthetics, theme blocks to immersive experience, all these require builders and designers to continuously improve their cognition and thinking methods. At the beginning of the design, Vanke and GND Landscape conducted in-depth analysis and research on the target customer group, industry trends and successful cases from the perspective of users, and concluded a new model of sustainable urban development in the new era.

NECESSITY | CREATION OF PARK SCENE

In cities with high-rise buildings, “green parks” are undoubtedly a precious existence. This is also the yearning of many urbanites to be in a fast era and call for a slow life. The large-scale greening and situational and experiential design of the park-like commercial block organically integrate the park form with the urban space, thereby creating a memory of symbiosis between people and space scenes.

COMFORT | CREATION OF COMFORTABLE SCENARIOS

The theory of the Chicago school of architecture from the United States is that cities in the post-industrial era have completed the transition from industrial production to experiential consumption. The “scenario” theory borrowed from movies is the carrier of symbols, aesthetics, values and lifestyles in cities in the future. This is exactly the theory advocated by Vanke projects in the southern region. We pay attention to scene creation, and create a garden community that is livable and suitable for business with a three-dimensional ecological environment. We demonstrate the profound value of Lingnan culture with a multi-dimensional cultural atmosphere. It is a future urban life practice that closely links all the beautiful elements through the aggregation of a series of advanced scene forms including park-style block business, TOD, and international communities.

DISTINCTION | PARK STYLE BUSINESS

The design of the project draws on the successful experience of global cities to deconstruct the origin of urban life in the construction of the project, so as to lead urban upgrading and empower urban development. We have built a complete ecosystem based on all-age life and all product lines in the region, and are committed to providing consumers with a better and more comfortable experience from the aspects of life, shopping, leisure, sports, fitness, and social interaction.

SHENZHEN INTERNATIONAL ·VANKE HESONG PAVILION

NEW LIFESTYLE MODEL | PARK-STYLE BUSINESS, PAYING TRIBUTE TO THE NEW FUTURE WITH SCENES

 “park-style block business”, this project connects the entire core area and community public space with life scenes. In this project, the scenario + shopping mode is not only a new urban form, but also a new urban life bearing, which brings more possibilities for the development of the city. A “miniature city” with full scenes of consumption, office and life was born here.

The project is located in the cover of Longhua CBD – North Station Central Business District. As the final piece of the Vanke TOD complex, relying on rail transit + bus terminal, the project has successfully created a TOD complex with the total construction area of 450,000 squre meters integrating “park community + open block + commercial park + green office area” from multiple dimensions such as customer group positioning, early planning, system planning, precise design, functional compounding, and scene construction, and form a high-quality living and consumption place, and build a high-efficiency, comprehensive and diverse urban life model.

NEW INTERACTIVE EXPERIENCE | URBAN WILDERNESS · FOREST SOUND

In this project, GND design, which is responsible for the landscape design, takes this as a blueprint to consider the integration of streets, buildings, landscapes, interiors and activities, forming a space layout with a square outside and a courtyard inside, creating a rhythmic space atmosphere, and making every effort to create the beauty of natural artistic conception. Through the extraction and superposition of natural elements such as mountains, canyons, and streams, it has successfully created a garden-like living experience.

This project integrates natural elements such as green vines, dense forests and water, and constructs three immersive forest park scenes: Valley in the Woods, Secret Green Forest, and Oxygen Bar. Combined with the interesting image of jungle animals, this project also sets up IP punch cards to strengthen the memory of the site and form an overall commercial space in a park-like block, so as to get multiple shopping experiences such as Water of Art, Sound of Waterfall, Forest Bond, Forest Dynamic Theater, Fun Through Forest, Forest Story, etc.

NEW EXPLORATION AND DISCOVERY | SPACE LINKAGE TO ACHIEVE A HIGH LEVEL OF CONNECTION BETWEEN BUSINESS AND COMMUNITY

CREATE BETTER PEDESTRIAN FRIENDLY BLOCKS

The three-dimensional composite traffic diversion design in the three dimensions of air, ground and underground will realize the spatial linkage of commercial, office buildings and public cultural facilities in the area, forming an “aggregate magnetic field” for the overall development of the area.

The project creates a pleasant boulevard that is suitable for walking and cycling. There are steps, tables and chairs for rest in this area, people can shop and take a walk without any scruples, and children can also move freely in the environment. There is no noise, exhaust gas and constant risk here. Taking the local weather into account, we focused on research on the planting density, tree species selection and configuration methods on both sides of the garden road, with an expectation of creating a sense of green shade in summer and warm sunshine in winter for residents.

NEW SOCIAL CREATION | A SENSE OF BELONGING ALLOWS COMMUNITY RESIDENTS WITH DIFFERENT NEEDS TO INTEGRATE

ART AND CULTURAL ACTIVITIES ARE CLOSELY INTEGRATED WITH SPACE

The slow-moving system connects the three major squares in series. The dotted public activity space is equipped with themed sculptures, landscape sketches, water features, and leisure seats. This enriches the spatial experience of the site, allowing people to participate and interact with the environment. The collocation of plants considers the changes in color and texture. The rich variety also provides a suitable place for later natural science popularization. The open square strengthens the cohesion of the place, leaving enough room for future life scenes, such as festival parties, folk activities, brand conferences, recreation and fitness.

SHENZHEN INTERNATIONAL ·VANKE HESONG PAVILION

PRESENT OF THE FIRST OPENING AREA

HARMONY | THE INTERFACE CONNECTING THE CITY AND THE COMMUNITY

Organically connect roads and community landscapes

Every visitor can enjoy the supreme experience

The project adopts the whole basement parking method, and sets up multiple car shops and bus station entrances and exits on the side of Meiguan Highway, which successfully planned the movement of people and vehicles, and reduced the interference of traffic flow to the landscape and the walking flow to the commercial interface.

The commercial plaza creates a comfortable and leisure space scale from the relationship between people and nature and the public feelings about space. Combing 17 jacarandas, jungle green island flower pond benches and multi-layered plants, the overall space presents an ecological, interconnected and dynamic situation, providing a new type of park-style space for surrounding residents and communities to live, communicate and interact. 

FUSION | LEAVE THE MAIN SPACE FOR LIVING

Create the beauty life in the name of nature

This is exactly the site spirit we are chasing for

The landscape design of the project continues the architectural form and charm. The open and dynamic space layout forms a transparent and continuous visual experience, so that the overall project and the urban space environment form a friendly echo, which not only highlights the easy identification of the project, but also enhances the urban artistic sense of the entire block, creating an overall and dynamic art exhibition hall.

INTEGRATION | CREATION OF PARK GREENNESS

In the hustle and bustle of the city,

there is a vivid, warm and pleasant scenery.

This project uses plants to create an ecologically green and tree-lined neighborhood atmosphere. According to the local climatic conditions, combined with the scale and characteristics of the site, this project has successfully created an ideal living circle that contemporary people yearn for. The plants on the square are developed in a tree shape, and the trees with prosperous flowers open up the view. The tranquil and calm jacaranda lays a fresh tone for the space, and the partial use of hanging plants combined with the building facade creates a tropical jungle atmosphere. Residents here can feel the charm of the four seasons of plants and relieve the pressure of urban life.

HARMONY | WALK IN THE WATERSCAPE

Vision, light shadow, flow

A waterscape can continue the emotional interaction between human and nature.

The art structures combine display with interactive experiences. The project also sets up interactive installations of lights, water curtains and dry spray waterscapes to create an immersive experience place for parent-child interaction for residents.

The selected water ripple mirror stainless steel material echoes the ground waterscape, giving the space a warmth and making the overall environment softer.

The sunken square extracts the natural language of the jungle. The layered rhythmic plant varieties and thin-leaf trimmed ground cover are combined with broad-leaved ground to form a tropical plant landscape with strong texture contrast, creating a space atmosphere immersed in the jungle, reserving space for activities and outings for future life, and creating more possibilities for interaction, entertainment and rest.

ACCOMMODATION | CITY SECRET GIVING LIFE POEM

Keep away from the hustle and bustle of the city and enjoy the time of staying alone

Enable the user to calm down and consider in silence

Future Book Bar creates space art and multiple experiences. The landscape design optimizes the outdoor sight line to ensure the transparency of the indoor lighting and sight line. The linkage of landscape and interior forms a spatial experience rich in layers and changes. This design provides an artistic atmosphere for communication, reading and viewing, creating a unique multi-dimensional sharing platform.

SHENZHEN INTERNATIONAL ·VANKE HESONG PAVILION

STRUCTURE OF THE FIRST OPENNING AREA

TASTE | FIND A METROPOLIS VIEW EXTENDING TO NATURE

By combining the amount of energy received by the ground, and by analyzing and superimposing the illumination of the winter solstice, spring and autumn equinox, and summer solstice, it can be concluded that the shadow surface of the building can be divided into full shade area, half shade area, half sun area, and full sun area.

In order to adapt to the lighting conditions of the site and create a plant atmosphere with rainforest characteristics, a total of 36 kinds of plants have been selected for the design of this project. In addition, the project also uses a wealth of broad-leaved species, such as: Strelitzia nicolai Begel et Koern, Heliconia subulata, Heliconia psittacorum LfcvSassy, Dream Cordyline Terminalis, etc. At the same time, colorful flowering and colored leaf plants are used to decorate the site, and the stacked flower pools are planted with creeping and hanging plants to create more natural plant layers.

QUALITY | CAREFUL AND INGENIOUS

FLOWER POND DESIGN

Several rounds of careful deliberation were carried out during the planning phase. During the construction drawing and construction stage, Party A, the design team, the construction unit and the manufacturer work together to carefully consider the details – material selection – proofing – adjustment – sample assembly – custom production – on-site splicing and installation. This reflects not only the spirit of craftsmen, but also the dedication and pursuit of project quality.

CONCEALED DRAINAGE

The whole square adopts a concealed drainage design, which perfectly solves the criticism that the exposed drainage grate affects the appearance, so that the ground pavement design is not affected by the well position. This design also plays a certain role in optimizing the vertical design of the square ground, making it easier and more orderly to find the slope and drainage direction on the ground. At the same time, the comprehensive utilization of soil and vegetation on the site realizes the treatment of rainwater, reduces the pressure of municipal drainage, and meets the landscape effect of high-quality requirements.

DRY SPRAY FOUNTAIN WATERSCAPE

The dry spray waterscape of the project is fixed with steel pipes and full-length angle steel. Its main features are easy maintenance, strong pressure bearing capacity, long service life and high stability. With permeable bricks, it can achieve the effect of quick drying on the ground and create a safer and more interesting play space.

LAYERED WATERSCAPE

In this project, a universal supporter is used to overhead the stone, and there are 5-10mm water outlet gaps between the stones. The water circulates evenly through the gap to achieve the effect of still water surface. In order to prevent the anti-alkali of the stone, while doing a good job in the protection of the stone and the selection of the binder, the use of overhead technology can isolate the stone and the base from the root.

In the construction of the Hesong Pavilion project, Vanke & Shenzhen International and GND Landscape insisted on proceeding with the feelings and experiences of customers and users, making space a carrier of experience, and reshaping the field spirit of the TOD comprehensive residential area. This project uses green slow-moving and living scenes to create a new living aesthetics, so that the city, community and future life are closely connected to create a sustainable development ecosystem. The space we create is not only a boutique space that conveys art and culture, but it is also part of an entire ecosystem and urban space.

Developer: Vanke Southern AreaVanke Shenzhen

Developer team: Qi Lin, Wu Zhitong, Hu Shuang, Ji Huimin, Zhang Xiexin, Jiang Xue, Lai Yiming, Li Sen

Landscape design: GND Jiedi Landscape Design

Design content: Full-cycle landscape design of commercial exhibition area

Project area: 5906

Chief Designer: Qiu Ge, Zhong Yongcheng, Li Bing

Concept Design: Zhou Wen, Liu Zhifeng, Yan Xingxing, Yuan Xuepei, Guo Shuqi, Chen Jiarong, Mo Benying, Ye Xuerui

Garden Design: Dai Jianli, Liu Yuanting, He Juyi, Huang Juan, Xiong Jiwei, Li Dongmei, Wang Quanxiang, Li Yanhuan

Plant Design: Luo Chuyi, Zeng Fengling, Zheng Louhong

Hydro Design: Li Yanfeng

Project Photography: Riye Photography

Architecture offices involved in the design:

Architect: CAPOL International Design Group

Construction unit: Guangzhou Pubang Landscape Architecture Co., Ltd.

Project Location: Northwest of Minzhi Avenue and Meiguan Road, Longhua District, Shenzhen City, Guangdong Province, China

Design year:

Design time: March 2021

Year Built:

Completion time: September 2021

logo-landscape-forms

LILA 2022 Sponsor

Info